(Water-) kommen

Hits: 0

(Water-) kommen

Hij zei: Iedere leder van een dood dier ongeacht of dat het gelooid is of ongelooid, is onrein. Evenzo is een kom dat van de botten van een dood dier is gemaakt onrein.[1]
Het is verwerpelijk woedoh te verrichten in een gouden of zilveren kom; echter wanneer daarin woedoh verricht wordt, is het geldig.[2] De wol en het haar van een dood dier zijn rein.[3]

___________
[1]Er is geen verschil van mening in de Hanbali school bekend gemaakt met betrekking tot de onreinheid van leder van een dood dier voordat het gelooid is. Echter, nadat zulk leer is gelooid wordt het volgens de breed gedragen mening (al-Mashhur) nog steeds als onrein beschouwd. Een andere overlevering van ibn Hanbal stelt dat het leder van een dood dier dat rein is gedurende zijn leven als rein gezien wordt nadat het gelooid is. (Al-Mughni, deel 1, pag. 49) Kennelijk houdt al-Khiraqi in het geval van gelooid leder van een dood dier de breed gedragen mening van de school aan.
[2] Volgens ibn Qudamah is het verboden woedoh in een gouden of zilveren kom te verrichten. Vandaar dat het Arabische woord yoekrahoe gebruikt is voor wat verwerpelijk is en hier door ibn Qudamah de betekenis van onaanvaardbaar gegeven wordt op grond van het feit dat er geen verschil van mening (khilaf) was onder de Hanbali geleerden, over het gebruik van gouden of zilveren kommen als verboden. (Al-Mughni, deel 1, pag. 55) Abu Bakr had de overtuiging dat het ongeldig en onaanvaardbaar is om woedoh vanuit een gouden of zilveren kom te verrichten, omdat woedoh vanuit een verboden kom verricht wordt. Ibn abi Yaʿla bekrachtigt de zienswijze van abu Bakr, ondanks dat de zienswijze van al-Khiraqi die van de meerderheid is. (Tabaqat, deel 2, pag. 76)
[3] Dit verwijst naar het wol en het haar van een dood dier dat rein was gedurende zijn leven. Volgens ibn Qudamah wijst een andere overlevering van ibn Hanbal erop dat zulk wol of haar onrein is. (Al-Mughni, deel 1, pag. 59)

<– Tahara: Water voor het reinigen | Tahara: De Siwak en de Soena van al-Woedoh –>

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Resize text-+=