Zijn de Verzen met de Eigenschappen van Allaah meerzijdig of eenduidig?

Hits: 0

Beantwoord door Shaykh Muhammad Naasir-al-Deen al-Albaani 1914-1999 | 1332H-1420H rahimahullah

Antwoord: Zij vallen onder de onduidelijke verzen (Mutashaabihaat) vanuit één perspectief, en dit is met betrekking tot de soort (van de Eigenschappen) welke gerelateerd zijn aan Allaah. En vanuit elk ander perspectief vallen zij niet onder de onduidelijke verzen. Dit is zo omdat ze duidelijke betekenissen hebben, dat wil zeggen dat ze betekenissen hebben die welbekend zijn in de Arabische taal.

Dus daarom, met betrekking tot de soort van hoe de Eigenschappen van Allaah zijn, zijn zij onduidelijk (Mutashaabihaat), gezien wij niet in staat zijn om de soort van de Dhaat (Wezen) van Allaah te kennen. Vandaar dat wij niet in staat zijn om de soort van de Eigenschappen van Allaah te kennen, aangezien praten over de Eigenschappen onder het praten over het Wezen (Dhaat) valt. Dit is waarom sommige hadith geleerden, zoals Abu Bakr al-Khateeb, zei: ‘Wat gezegd is over de Eigenschappen is hetzelfde als wat gezegd is over het Wezen: ontkennen en bevestigen’.

Dus net zoals we Allaah’s Wezen bevestigen, en het niet ontkennen – daar deze ontkenning een absolute ontkenning (van het bestaan van Allaah) zou zijn – dan geldt hetzelfde voor de Eigenschappen van Allaah. We bevestigen ze en we ontkennen (negeren) ze niet. Maar net zoals we niet omschrijven hoe Allaah’s Wezen is, zo omschrijven we ook niet hoe Zijn Eigenschappen zijn.

[Al-Asaalah, Uitgifte #3]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Resize text-+=