Ornitologie in de Koran en Tafsīr al-Sa’dī

Hits: 0

Zien zij de vogels niet die termidden van de lucht gehouden (vliegend) worden? Niemand houd ze dan Allaah [niemand gaf ze de mogelijkheid te vliegen dan Allaah]. Waarlijk, hierin zijn duidelijke Ayaat (bewijzen en tekenen) voor mensen die geloven (in de Eenheid van Allaah) [Soerat an-Nahl (16:79)]

Shaykh al-Sa3di rahimahullaah zegt in zijn Tafsir bij deze ayat:

Ay:  Omdat zij benuttigt worden met tekenen (aayaat) van Allaah, die nadenken over wat een teken (aayat) voor hem geworden is. Wat betreft anderen dan hen, hun zicht is er een van lust en nalatigheid. En het gezicht van het vers, daarin bevind zich dat Allaahu Ta3ala haar heeft geschapen met een schepping die in staat is te vliegen, vervolgens stelt Hij deze lucht die subtiel is in haar dienst, vervolgens plaatst hij er van de kracht van het bewegen in en wat zij ermee aankan. En dat is een bewijs voor de volmaaktheid van Zijn Wijsheid en Zijn brede Kennis en Zijn opvoedkundige hint aan al Zijn schepsels en de volmaaktheid van Zijn Vermogen, Tabaarak Allaahu Rabb van de werelden (mensen, jinn etc) (al-‘Aalamien).

 

أَلَمْ يَرَوْا إِلَى الطَّيْرِ مُسَخَّرَاتٍ فِي جَوِّ السَّمَاءِ مَا يُمْسِكُهُنَّ إِلَّا اللَّهُ ۗ إِنَّ فِي ذَٰلِكَ لَآيَاتٍ لِّقَوْمٍ يُؤْمِنُونَ (79)

أي: لأنهم المنتفعون بآيات الله المتفكرون فيما جعلت آية عليه، وأما غيرهم فإن نظرهم نظر لهو وغفلة، ووجه الآية فيها أن الله تعالى خلقها بخلقة تصلح للطيران، ثم سخر لها هذا الهواء اللطيف ثم أودع فيها من قوة الحركة وما قدرت به على ذلك، وذلك دليل على كمال حكمته وعلمه الواسع وعنايته الربانية بجميع مخلوقاته وكمال اقتداره، تبارك الله رب العالمين.

Bron:  http://quran.ksu.edu.sa/tafseer/saadi/sura16-aya79.html

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Resize text-+=