Fiqh Al Wadjeez

Hits: 0

3 soorten water:

1. Tahir:
Water dat op zichzelf rein is, maar dat niet geschikt is om mee te reinigen. Het is gemengd door iets reins, zoals melk of sinasappelsap, waardoor het uit de benoeming ‘water’ valt. Als dit soort water op je kleding komt mag daar mee gebeden worden.

2. Tahoer:
Water dat rein is op zichzelf en ook gebruikt kan worden om mee te reinigen. Dit water blijft Tahoer zolang het de eigenschappen van puur water blijft hebben. Dus hiervan mag de geur, kleur of smaak niet veranderen. Indien een van deze factoren veranderd is het geen water meer dat Tahoer genoemd mag worden, en mag er dus ook niet meer mee gereinigd worden. (1)

3. an Nadjis
Onrein water.

Onreinheden:
Qa’idah(stelregel): Alles is rein en toegestaan, totdat er een bewijs is dat het tegendeel bewijst.

1. Urine
2. Ontlasting
3. al Madhi (2)
4. al Wadhi (3)
5. Uitwerpselen van dieren die niet worden gegeten door de moslims (4)
6. Menstruatiebloed
7. Speeksel van een hond
8. al Maitatah(5)

Het reinigen van onreinheden:

1.Het reinigen van een huid van een maitah; Deze wordt rein nadat deze is gelooid is.

2.Reinigen van een kom(of ander serviesgoed) nadat er hondenspeeksel in is gekomen; Deze kom moet men dan reinigen door hem 1x met zand/aarde te wrijven en 6x met water te wassen.

3.Reinigen van kleding die is getroffen door menstruatiebloed; Als het gedroogd is, de harde stukjes er vanaf krauwen en daarna de getroffen plek in water onderdompelen en deze met vb de duimen schoonmaken. (6)

4.Het reinigen van de sleep van een vrouw(dhail); Als deze kleding over iets onreins sleept wat op de grond ligt, zal de aarde/zand die erna komt het weer reinigen. (7)

5.Het reinigen van de kleding die is getroffen door de urine van een jongetje die nog zuigeling is; Deze kleding wordt weer rein door er water overheen te sprinkelen bij jongetjes-plas. Bij meisjes-plas moet het gewassen worden.(8)

6.Reinigen van de kleding van Al Madhi; De plek die geraakt is behoord met water gewassen te worden

7.Reinigen van de schoenzool; Zelfde als de sleep van een vrouw, en men moet kijken of er aan de onderkant onreinheden zichtbaar zijn. Als dit zo is dan moet men het met aarde/zand wegvegen.

8.Reinigen van de grond; ?Emmer? water eroverheen of het laten opdrogen(bijvoorbeeld in het geval van urine) (9)

VOETNOTEN:

1:VB:Een put waar onreinheden zoals menselijke urine in worden gegooid, maar het wordt ?opgenomen? door de massa(van water) waardoor de kleur, geur of smaak van het water in de put niet veranderd. Als dit zo is dan blijft het water Tahoer.

2:Witte, plakkerige dunne vocht die kan ontstaan bij(lichte) opwinding. Zowel bij de man en de vrouw(kan zijn zonder dat je het merkt). Uit een hadith blijkt dat men bij dit vocht het geslachtsdeel moet reinigen met water en het gebied eromheen(en de woedoe behoord te verrichten).

3:Vocht dat na het urineren vrij kan komen. Er moeten dezelfde handelingen verricht worden als bij het vrijkomen van al Madhi.

4:Bij de ezel is er een verschil tussen tamme en wilde ezels. Alleen wilde ezels mogen worden gegeten.

5: Dier dat een karkas is, niet islamitisch geslacht is. Hierop zijn 3 uitzonderingen, zoals blijkt uit een hadith. De uitzonderingen zijn als volgt: 1.Vissen 2. Sprinkhanen 3. Maitah van een dier waar geen stromend bloed in zit(zoals een mier). Ook zijn de botten, hoorns, nagels en veren van een maitah rein.(Ook de huid als deze is gelooid

6Uit een hadith blijkt dat het niet uitmaakt als er na het reinigen van de kleding nog sporen op het kledingstuk zichtbaar zijn.

7: m.a.w. Er hoeft geen inspanning geleverd te worden om het te reinigen

8: In het geval van een meisje dat nog zuigeling is, dan moet het met water gewassen worden.

9:Uit een hadith blijkt dat de grond die met urine was bevuild in een moskee d.m.v. water werd gereinigd. Een andere hadith maakt duidelijk dat er honden in de moskee kwamen die daar ook urineerden en dat men dit liet opdrogen en gewoon de salaah daar verrichtte.

http://web.archive.org/web/20071214061419/http://selefieforum.nl/vb/showthread.php/fiqh_al_wadjeez-1720.html

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Resize text-+=