Wat is de regelgeving over een persoon die zich weerhoud van het doen van smeekbede bij Allaah voor de leider?

Hits: 0

Fatwa beantwoord door Shaykh bin Baaz rahimahullaah

Bron (arabisch): https://www.binbaz.org.sa/fatawa/1934

Vraag: Wat is de regelgeving over een persoon die zich weerhoud van het doen van smeekbede bij Allaah voor de leider? Moge Allaah u beschermen.

Antwoord: Dit is vanwege zijn onwetendheid en tekort aan inzicht; want het verrichten van smeekbede (du3a) bij Allaah om de leider te leiden is een van de grote daden die men dichter bij Allaah brengt en de beste daden van gehoorzaamheid en het is een vorm van het leveren van advies omwille van Allaah en Zijn dienaren. Toen er tegen de Profeet salAllaahu ‘alayhi wa salam gezegd werd dat Daws ongehoorzaam was en zij waren Kafirs (ongelovigen/niet-Moslims), zei hij:

“O Allaah, leidt Daws en breng ze nabij.” (Al-Bukhari, Sahih, Jihad and military expeditions, no. 2937; Muslim, Sahih, Book on merits of the Companions, no. 2524; and Ahmad ibn Hanbal, Musnad, vol. 2, p. 243.)

Allaah heeft ze geleid en zij kwamen naar hem om de Islam te omarmen.

De Mu-e-min (gelovige) moet tot Allaah bidden voor al het goede voor de mensen en de leider in het specifiek, want zijn hervorming is een hervorming van de Ummah (nationale eenstemming op een geloofsleer). Het is het belangrijkst om Allaah te vragen om leiding te geven aan de leider, hem te helpen al-Haqq (de Waarheid) te verkrijgen, zijn hofhouding recht te zetten en hem af te houden van het slechte van hemzelf en slecht gezelschap. Het vragen aan Allaah om de leider succes te geven, leiding, oprechtheid van het hart en daden en goede hofhouding is een van de meest belangrijke daden die men dichter bij Allaah brengt. Het was overgeleverd dat Imam Ahmad (rahimahullaah) zei:

“Indien ik wist dat ik een beantwoorde smeekbede zou hebben, dan zou ik hem voor de leider verrichten.”

Dit was overgeleverd door Fudayl ibn ‘Iyaad (rahimahullaah).


س: ومن يمتنع عن الدعاء لولي الأمر – حفظك الله -.

ج: هذا من جهله، وعدم بصيرته؛ لأن الدعاء لولي الأمر من أعظم القربات، ومن أفضل الطاعات، ومن النصيحة لله ولعباده، والنبي ﷺ لما قيل له: إن دوسًا عصت وهم كفار قال: اللهم اهد دوسًا وائت بهم فهداهم الله وأتوه مسلمين، فالمؤمن يدعو للناس بالخير، والسلطان أولى من يدعى له؛ لأن صلاحه صلاح للأمة، فالدعاء له من أهم الدعاء، ومن أهم النصح: أن يوفق للحق وأن يعان عليه، وأن يصلح الله له البطانة، وأن يكفيه الله شر نفسه وشر جلساء السوء، فالدعاء له بالتوفيق والهداية وبصلاح القلب والعمل وصلاح البطانة من أهم المهمات، ومن أفضل القربات، وقد روي عن الإمام أحمد رحمه الله أنه قال: (لو أعلم أن لي دعوة مستجابة لصرفتها للسلطان)، ويروى ذلك عن الفضيل بن عياض رحمه الله[1].

 

مجموع فتاوى ومقالات الشيخ ابن باز (8/ 209).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Resize text-+=