Het berouw, haar betekenis en haar voorwaarden

Hits: 0

Beantwoord door Shaykh Saalih al-Fawzaan hafidhahullaah
Bron: http://www.af.org.sa/ar/node/3438
Bron audio: http://www.af.org.sa/sites/default/files/01_21.mp3

Vraag: Vertel ons over het tonen van berouw en wat haar voorwaarden zijn, en wat betekent een zuiver/oprecht berouw (at-tawbah an-nassoeh[1])?

Antwoord: Berouw tonen is het terugkeren van de ongehoorzaamheid naar de gehoorzaamheid, en dit is verplicht.

وَتُوبُوۤاْ إِلَى ٱللَّهِ جَمِيعاً أَيُّهَا ٱلْمُؤْمِنُونَ لَعَلَّكُمْ تُفْلِحُونَ

(…En toon allemaal berouw aan Allaah, o gelovigen, opdat jullie succesvol zullen zijn.) Surat an-Nur [24:31]

Het is verplicht voor de Moslim, wanneer hij zich zondigt dat hij zich haast om berouw bij Allaah ‘azza wa djall te tonen, en Allaah aanvaardt het berouw van degene die berouw toont.

وَإِنِّى لَغَفَّارٌ لِّمَن تَابَ وَآمَنَ وَعَمِلَ صَالِحَاً ثُمَّ ٱهْتَدَىٰ

(En waarlijk, Ik ben zeker Vergevend voor wie berouw toont en gelooft [in mijn Eenheid, en niemand in aanbidding met Mij vereenzelvigt] en goede oprechte daden verricht en vervolgens het rechte pad blijft volgen.) Surat Ta Ha [20:82]

En dit behoort tot de uitmuntendheid van Allaah ‘azza wa jall, Hij draagt op tot het verrichten van berouw en belooft dat hij berouwaanvaardend is aan degene die berouw toont, en zijn zonde vergeeft. Maar het berouw is niet enkel met de tong. Het berouw heeft haar voorwaarden die noodzakelijk bewerkstelligd dienen te worden, en deze voorwaarden zijn:

De eerste voorwaarde:
Het verlaten van de zonde en er afstand van nemen, en niet dat hij zegt dat hij berouw toont aan Allaah terwijl hij niet stopt met de zonde te verrichten en deze niet verlaat.

De tweede voorwaarde:
Dat hij zich voorneemt om niet in herhaling te treden. Wanneer hij berouw toont aan Allaah, terwijl hij in de intentie verbergt om er op een ander moment naar terug te keren, dan is dit een tijdelijk berouw, die Allaah subhaanahu wa ta’ala niet zal aanvaarden.

De derde voorwaarde:
Dat hij spijt heeft van wat geweest is, en dat hij besef heeft van deze zonde en er bang van is. En niet dat hij zegt “ik heb berouw getoond en klaar”. Hij behoort bang te zijn voor deze zonde en spijt te hebben voor hetgeen hij heeft gedaan.

En dit zijn de voorwaarden voor het tonen van berouw. Wanneer hieraan wordt voldaan dan aanvaard Allaah subhaanahu wa ta’ala zijn berouw zoals beloofd.

[1] ‘Omar -radiAllaahoe ‘anhoe zei: ‘At-tawbah an-nasoeh is dat een persoon berouw toont voor een slechte daad en er vervolgens nooit meer naar terugkeert.’ [Tafsier at-Tabarie]

التوبة معناها وشروطها

السؤال: حدثونا عن التوبة وما هي شروطها، وما معنى التوبة النصوح؟


الجواب: التوبة هي الرجوع من المعصية إلى الطاعة، وهي واجبة (وَتُوبُوا إِلَى اللَّهِ جَمِيعاً أَيُّهَا الْمُؤْمِنُونَ لَعَلَّكُمْ تُفْلِحُونَ) فيجب على المسلم، إذا أذنب ذنباً أن يبادر بالتوبة إلى الله عز وجل، والله يتوب على من تاب (وَإِنِّي لَغَفَّارٌ لِمَنْ تَابَ وَآمَنَ وَعَمِلَ صَالِحًا ثُمَّ اهْتَدَىٰ) وهذا من فضل الله عز وجل، أمر بالتوبة ووعد أنه يتوب على من تاب، ويغفر له ذنبه، ولكن التوبة ليست باللسان فقط، التوبة لها شروط لا بد أن تتحقق، وهذه الشروط هي:


الشرط الأول: ترك الذنب والابتعاد عنه، ولا يقول يتوب إلى الله وهو لم يغادر الذنب ولم يتركه.


الشرط الثاني: أن يعزم أن لا يعود إليهِ مرة ثانية، فإن كان يتوب إلى الله، وفي نيتهِ أن يعود إلى الذنب في وقت آخر، فهذه توبته مؤقتة، لا يقبلها الله سبحانه وتعالى.


الشرط الثالث: أن يندم على ما فات، ويتصور هذا الذنب ويخاف منه، ولا يقول أنا تبت وخلاص، فليكون خائف من هذا الذنب فيكون عنده ندم على ما حصل منه.


وهذه شروط التوبة، إذا توفرت تقبل الله توبة سبحانه وتعالى كما وعد


Er zijn nog twee extra voorwaarden voor een aanvaarde berouw:

  • Dat de zon nog niet uit het Westen opkomt.
  • Dat de ziel de keel nog niet bereikt heeft (het zogenoemde doodsgerochel).

Bron: assadissa


Een derde extra voorwaarde voor aanvaarding van berouw:

  • Dat je jouw met onrecht genomen bezit terug geeft.

Bron: Shaykh Sa’d bin ‘Abdullah al-7umaid حفظه الله


In Tafsir al-Tabari staat er dat tawbah nasu7 (oprecht berouw) het spijt (nadm) hebben is.

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Resize text-+=