In welke Athaan behoort ‘het gebed is beter dan slapen’ gezegd te worden?

Hits: 3

Beantwoord door Shaykh Muhammad Naasir-al-Deen al-Albaani 1914-1999 | 1332H-1420H rahimahullah
Engelse bron: https://ia600809.us.archive.org/5/items/FataawaaOfShaikhAl-albaanee/collection-of-fatawa-albani.pdf

27. Vraag: Moet de tathweeb (het tweemaal zeggen: ‘Het gebed is beter dan slapen’) voor het Fadjr gebed in de eerste of de tweede Athaan gezegd worden?

Antwoord: De tathweeb moet in de eerste Athaan gezegd worden, zoals duidelijk is aangegeven in de authentieke hadeeth gerapporteerd door An-Nasaa’ee en Ibn Khuzaimah. En het heeft een ondersteunend bewijs in de hadeeth van Ibn ‘Umar, radyAllaahu’anhumaa, dat de tathweeb in de eerste Athaan gedaan werd gedurende het leven van de Boodschapper van Allaah, sallAllaahu ‘aleyhi wa sallam. Dit is wat we begrijpen uit de overleveringen.

En dit aspect van de Soennah wordt verder ondersteund door het onderzoeken en verder kijken naar de wijsheid achter de zin (‘Het gebed is beter dan slapen’). Dit is omdat het doel van de eerste Athaan is om de persoon die slaapt, wakker te maken en om aan de persoon die vast aan te geven dat hij zijn suhoor (maaltijd voordat het licht wordt) moet afmaken. Zo is vastgesteld dat de Boodschapper van Allaah, sallAllaahu ‘aleyhi wa sallam, heeft gezegd: ‘Eet en drink totdat Ibn Umm Maktoom de Athaan verricht.’ En hij (Ibn Umm Maktoom) was een blinde man die de Athaan pas verrichte totdat sommige mensen tegen hem zeiden: ‘Het is ochtend, het is ochtend…’

Dus hier is het gepast voor de mu’adhin om te zeggen, ‘Het gebed is beter dan slapen’ in de eerste Athaan gezien de mensen op dat moment nog aan het slapen zijn. Er zou dus tegen hen gezegd worden: ‘Het gebed is beter dan slapen.’ Maar wanneer de mensen al wakker zijn en vertrokken zijn naar de moskee, wat voor nut heeft het dan om te zeggen: ‘Het gebed is beter dan slapen?!’ Degenen die op een bepaald punt lagen te slapen zijn namelijk al wakker. Om deze reden is het verrichten van de tathweeb in de tweede Athaan in tegenspraak met de wijsheid achter de voorschrijving van deze zin. En beide overleveringen en de interpretaties zijn hiermee in overeenstemming, namelijk dat deze zin ‘Het gebed is beter dan slapen’ alleen gezegd wordt in de eerste Athaan en niet de tweede.

Ondanks dit, is het van de ongelukkige omstandigheden dat we sommige mensen in onze tijd zien die het tegengestelde doen van dit aspect van de Soennah. Dus het is de taak van de uitnodigers tot de Soennah om de mensen, op de beste manier, te sturen en te begeleiden betreffende deze zaak. Dit zodat de atmosfeer klaar gemaakt kan worden voor het accepteren van dit aspect van de Soennah, zoals het was gedurende de tijd van de Boodschapper van Allaah, sallAllaahu ‘aleyhi wa sallam.

[Al-Asaalah, Uitgifte #17]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Resize text-+=